Sookoo Coffee je jedným z hlavných etiópskych partnerov spoločnosti Osito, ktorá sa má hlavné pole pôsobnosti práve v tejto krajine. So zakladateľom Sookoo, Turom Wajim, spolupracujú už od začiatku svojich aktivít v Etiópii. Ture a jeho brat Assefa založili spoločnosť (oficiálne Dambi Uddo Agro Industry) na prelome rokov 2018 a 2019. Počas tohto prvého zberu Osito s Dambi Uddo uzavreli ich prvú registrovanú kúpnu zmluvu.
Sookoo Coffee sa nachádza v Odo Shakiso v regióne Oromia v oblasti Guji. V súčasnosti Ture a Assefa produkujú výhradne sucho spracované kávy z čerešní pochádzajúcich z okolitých kebeles. Každý lot je pomenovaný podľa tzv. Kebele, čiže obce, z ktorej čerešne pochádza (napr. Shoondhisa alebo Bookkisa).
Spracovanie
Väčšinu dodávaných čerešní tvorí jedna z dvoch odrôd, Gibirinna 74110 a Serto 74112. Obe pochádzajú z výberov Metu Bishari z rovnomenného lesa v zóne Illubabor Jimma Agricultural Research Center (JARC) vybraných v roku 1974. Boli vybrané pre svoju. V súčasnej dobe sa jedná o jedny z najviac propagovaných odrôd v Etiópii.
Čerešne sa sušia na centralizovanom mieste na vyvýšených afrických posteliach v nadmorskej výške 2173 m nm, vo veľmi tenkých vrstvách po dobu približne 15–20 dní. Často sa premiešavajú a otáčajú, aby bolo zaistené rovnomerné a konzistentné sušenie. Výsledkom tohto úsilia sú jedny z najzaujímavejších a najčistejších káv. Na rozdiel od iných sucho spracovaných káv sa vyznačujú vysokou kvetinovosťou a aciditou. Často sú popisované ako „Etiópia na prvom mieste, spracovanie až na druhom“.
Ako na prípravu
Na prípravu vám stačí len horúca voda a hrnček.
- Rozbaľte obal a vytiahnite filter s kávou
- Zatraste filtrom a odtrhnite jeho hornú časť pozdĺž nápisu Open
- Rozložte a nasaďte na hrnček
- Postupne nalievajte 175 ml horúcej vody (92 °C - 95 °C) až po okraj filtra
- Počkajte, kým káva celkom prekvapká do hrnčeka
Z jedného filtra si pripravíte 150 – 200 ml kávy v závislosti od toho, akú intenzívnu chuť chcete dosiahnuť. Príprava zaberie 2 - 3 minúty.